18/11/2011

SELAMAT BERCUTI


Horey...............Cuti sekolah bermula. Bolehlah rehatkan minda, tenangkan emosi dan rehatkan fizikal. Tapi jangan lupa jaga keselamatan diri. Di samping kita berehat jangan lupa mengulangkaji pelajaran yang masih kurang dikuasai. Sekurang-kurangnya cuti sekolah dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya. Jangan asyik merempit dan "berface book" sahaja, buku pun kena layan.

Selain aktiviti tersebut, apa kata kita mencuba resepi baru, sekurang-kurangnya pandai juga memasak. Barulah mak sayang. 

Kepada tingkatan 5, sabar jelah, beri tumpuan pada peperiksaan, nanti anda bercuti lagi panjang.


Resepi wadai kiping










Bahan A
tepung pulut
sedikit air kapur                                  
air
garam

Bahan B
santan kelapa
gula merah
gula pasir
garam
daun pandan
(Sukatan ikut suka, agak-agak je)

Cara Membuat:
1.Campurkan semua bahan A dalam bekas dan gaul sebati. kalau lembik tambah tepung, kalau keras sangat tambah air asalkan boleh digentel. Gentel jadi bulat dan penyekkan sedikit sebesar 1 cm atau 1.5 cm.
2.Masak santan. Masukkan garam, gula pasir,gula merah. kacau sebati dan biarkan mendidih. Masukkan bahan A yang siap digentel dan masak sehingga lembut.
3.Akhir sekali masukkan daun pandan
4.Kalau musim durian, masukkan durian, lagi sedap..

Selamat mencuba!!!!





SELAMAT BERCUTI


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

UNIT BIMBINGAN DAN KAUNSELING SMK ALOR PONGSU Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice