(gambar lebih kurang gini,maklumlah lepas masak terus ngap, mana "dan" tangkap gambar)
Pilihan ikan : ikan kembung/ikan cencaru/ikan pari/ikan bawal emas dll
Bahan-bahan:
Cth: 3 ekor ikan (kembung)
Bahan ditumbuk
5 biji Cili kering (Lebih sedap cili direbus dahulu utk keluarkan bau)
5 ulas bawang merah
2 ulasbawang putih
sedikit halia
3 btg serai
garam secukup rasa
sedikit air asam/ perahan limau nipis
sedikit daun kunyit yg dipotong halus secara memanjang
cara membuat:
1.ikan yang telah disiang diperap dengan bahan yang ditumbuk.
2.Letakkan daun kunyit di atas ikan
3.Balut ikan tersebut dengan daun pisang.
4.Kemudian bakar.
5.Lepas tu makan le dengan nasi panas. Pasti terangkat.
resepi lain ?...........Lain kali la pulak
selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment